Търсене
Реклама

Организаторите на тазгодишната Международна селскостопанска изложба „Агра“, която ще се проведе от 6 до 10 март 2012 г. на Международен панаир Пловдив, разкриха, че един от основните акценти ще е биоемеделието, като за него е отделена специализираната изложба „БиоАгра“.

С тези сектори е свързана и голяма част от новостите, които ще видят посетителите. Фермерите ще могат да изберат подходящи разсади, овошки, торове и оборудване за екологично чисто производство, за което фонд „Земеделие“ отпуска помощи в размер от 120 до  до 613 евро на хектар в зависимост от вида на отглежданите култури. Европейска новост сред експонатите ще бъде посадъчен материал за растението Годжи Бери, отглеждано в Китай. Неговите плодове често са наричани „червени диаманти“, защото са богати на различни полезни съставки. Те са   известни като най-силната добавка против стареене в света, помагат за лекуването на множество болести, намират широко приложение във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост.  Разсад за Годжи Бери предлага българската фирма „Био Трии“, която притежава авторска патентно защитена технология за ин витро размножаване на растението.

Кошер за бомбуси е световната новост,  разработена от белгийската компания „Биобест“ и представена на „Агра“ от „Виссер-опора“. Бомбусите, известни още като земни пчели,  се използват за опрашване на земеделски култури на открито и в оранжерии. За разлика от медоносните пчели, бомбусите са активни при много ниски температури, във ветровито и облачно време, в покрити конструкции. Те напълно замества ръчното опрашване и употребата на хормони, затова се подходящи за биологично производство.  Кошерите са снабдени със специална система за захранване, не изискват поддръжка и допълнителни грижи.

Улеснение за биофермите е и органичният тор, произведен по оригинална технология на българската фирма „Агроспейс“. Той е нов за българския пазар. В него са използвани екологично  чисти органични съставки. Предлага се в две форми – течна и на гранули, в които има и натурални растителни масла.

На конференцията „Маркетинг в биоземеделието“ водещи чуждестранни и български експерти ще разяснят как биофермите да оптимизират своята дейност, а техните продукти да стигат по-лесно до пазара. Тя е планирана за  7 март,  организатори са екологичната асоциация „Авалон“, Международен панаир Пловдив и Аграрният университет, а за провеждането й съдейства и посолството на Холандия в София.

Семинар „Европейските пари за българското село. Програмата за развитие на селските райони и предизвикателствата през 2012 и следващите години” е включен в деловата програма на „Агра“ на 8 март. Инициатори на проявата са  Пловдивската земеделска камара и Международен панаир Пловдив.

Вашият коментар

Следвайте ни