Търсене
Реклама

Учени от института Родейл, намиращ се в американския щат Пенсилвания, доказаха, че биологичното земеделие е не само по-екологично в сравнение с конвенционалното, но е и по-доходоносно.

В продължение на 15 години, ръководителят на проекта Лори Дринкуотър и неговите колеги наблюдавали дейността на три ферми. Първата е конвенционална и в нея са редувани царевица и соя, като са използвани азотни торове за подхранване и пестициди за унищожаване на плевели и вредители.

Останалите две ферми са биологични, като в първата са отглеждани бобови растения и треви за изхранване на добитък, а оборският тор от животните е бил използван за наторяване на царевица. Във втората пък бобовите култури – детелина, грах и фасул са засявани и по-късно заоравани в почвата, за да се използват за зелено торене, а в последствие е била засявана отново царевица.

Отначало конвенционалното стопанство е било по-продуктивно, но това е било в периода 1986-1995г. В последствие добивите от трите ферми почти се изравнили, като те са били съответно 7140, 7100 и 7170 килограма на хектар. Разходите за конвенционното стопанство обаче постоянно нараствали, заради повишаването цените на минералните торове и пестицидите, като го превръщало във все по-малко рентабилно.

Изследването е доказало, че биологичните ферми имат и редица други ползи. Почвите в тях станали с много по-добра структура и позволявали задържането на по-големи количества азот и въглероден окис. Така при тях растенията ги използвали целогодишно в малки дози, а не наведнъж в големи. Измиването на азота при конвенционаланта ферма пък бил с 60% повече.

Вашият коментар

Следвайте ни