Търсене
Реклама

В края на миналата седмица отидохме да олющим известно количество от лимеца, като решихме да пробваме с 50кг. от есенния и 50кг. от пролетния. Лющенето се осъществи с модерна немска машина и процедурата щеше да отнеме много малко време, ако не беше пролетният лимец.

Въпреки че като цяло добивът от декар при пролетния лимец беше съвсем малко по-нисък от този на засетия през есента, в крайна сметка се оказа , че след олющването на 50кг. от него останаха само 19кг. чисто зърно. Освен това, някои от зърната не се олющиха напълно, а останаха с част от обвивката. Да не говорим, че на машината няколко пъти и се включваше защитата от претоварване, защото не можеше да смогне с отделянето на люспите.

Изводът от експеримента с пролетно засяване е: „Никога повече!!!”.

Положението с есенния лимец обаче беше съвсем друго, тъй като успяхме да постигнем цели 36кг. чисто зърно от 50кг. неолющен лимец, което се равнява на 72%. Това е значителен успех, поне според мнението на колегите производители на лимец.

9 коментара за “Олющихме лимеца и си извадихме важна поука”

 • Елена says:

  Дали може да се сее все още или вече е късно?И имате ли лимец за посев на нива 2 дка?

  • Все още може да се сее. Дори ние не сме засели, тъй като имахме малко проблеми с оранта. Някои колеги са сели минали години дори ноември и пак са изкарвали добра реколта.

 • Миглена says:

  Здравейте.Имаме около 500 кг. неолющен лимец.Бихте ли ми казали къде можем да го олющим.Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   писали сме Ви на мейла 🙂

   • Dina says:

    Здравейте, предстои ни да жънем лимец – за първи път ще ни е и нямаме никаква подготовка, площта е сравнително малка – около 600 кв,м. Смятаме да го ожънем на ръка, но освен че съм обещала да науча някоя и друга жътварска песен, нямам никаква идея какво следва след това.
    Бихте ли ни казали как и къде можем да го вършеем и след това да го олющим.
    Благодаря предварително.

    • Здравейте Дина,

     жътвата на ръка е доста тежко начинания и доста неудобно, тъй като след като ожънете класовете, трябва да отделите зърната от сламата, докато при механизираното прибиране с комбайн, това става автоматично. За вършитба си нямам и на представа къде може да стане, а за олющването ще ви пусна на мейла къде можете да го нарпавите.

 • Пламен says:

  Здравейте. Аз също имам интерес да разбера къде мога да олющя малко количество Лимец. Благодаря Ви предварително.

 • Мария says:

  Здравейте!Имам около 40 кг.лимец и аз се интересувам от това ,къде да го олющя и къде мога да смеля такова малко количество?Търся и хром ел ако има някой за продаване от старите ,едновремешни ,мелнични камъни.

 • Пламен says:

  Здравейте, да, такавам поука получихме и ние 🙂
  Интересуваме се също от лющене! Бихте ли ни писали къде можем да го направим?
  Благодаря предварително!
  П.

Следвайте ни