Търсене
Реклама

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са открили пряка връзка между затъпяването на населението и увеличаващата се употреба на полуфабрикати и газирани напитки.

Според неврохирурга Фернандо Гомес-Пиниля и неговия екип, изкуствените подсладители в тези продукти забавят мозъчните функции и могат да доведат до увреждане на човешката памет.

Привържениците на полуфакрикатите и най-вече техните производители вероятно ще отрекат това изследване, защото при него са използвани плъхове. Това обаче не са първите подобни тестове, защитаващи теорията на Фернандо Гомес-Пиниля. Вече е доказано, че в големи количества подсладителите могат да доведат до поява на диабет, натрупване на мазнини в черния дроб и затлъстяване.

Неврохирургът дава много полезен съвет за неутрализиране на вредите от полуфабрикатите. Той препоръчва консумацията на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в лененото семе и някои риби.

Тестът на Гомес-Пиниля и неговия екип се състоял в разделянето на плъхове в две групи. Разликата между тях била, че освен стандартни храни, едната приемала допълнително омега-3 мастни киселини и докозахексаенова киселина. След 6 седмици, първата група плъхове се ориентирали трудно при поставяне в познат за тях лабиринт, а втората група го преминавала без проблем.

Вашият коментар

Следвайте ни