Търсене
Реклама

Ние сме от хората, които обичат да експериментират и да откриват нови неща, защото както знаем „Всичко ново е добре забравено старо“. Това е и причината да тестваме тази година пролетно засаждане на лимец, тъй като се смята, че в миналото културата се е сяла през пролетта и неслучайно в някои римски книги има сведения за „жито“, което само за 4 месеца давало реколта.

За целта подготвихме два парцела, като на единия му бе извършена есенна оран и дисковане, а другият беше пустеещ и дори след изораването не беше в добро състояние. Желанието ни бе да ги засеем в края на март, но метеорологичните условия не позволяваха и в крайна сметка това се случи на 4 април. За наш огромен късмет, след това се изсипаха много дъждове и той поникна сравнително бързо.

Много любопитно ни стана, когато видяхме, че лимецът на втория парцел, който определено бе в много по-лошо състояние, тъй като преди сеитбата беше просто една поляна, е по-висок от този на първия парцел. Все още не можем да си обясним този факт, но определено ще продължим да ги наблюдаваме и да търсим причините за това.

За момента толкова от мен. Ще продължа да пиша за развитието на нашия лимец, а при първа възможност ще кача и снимки, но за съжаление не носех фотоапарат със себе си последният път.

26 коментара за “Пролетно засаждане на еднозърнест лимец”

 • Браво!
  С нетърпение ще чакам новини, как се развиват нещата.
  И аз исках да засея малко, но ми казаха, че през април вече е прекалено късно, а м добивите биха били прекалено малки.
  В крайна сметка все пак щях да опитам, но не намерих и семена.
  Успех!

  • Наистина е късно. По-добре изчакайте до есента и добре си подгответе земеделския имот, на който сте решили да сеете.

 • ogniana panaiotova says:

  ot kade moga da si kypia semena za zasiavane na limec

  • Вече много хора продават семена от еднозърнест лимец, но в момента никой няма количества. Трябва да изчакате новата реколта в края на юли – началото на април. Ако искате пишете тогава и ще ви намерим, дори ние да сме продали нашия.

 • Borislava says:

  А есенно време кога се сее лимецът?

  • По принцип най-добре е между 1-ви и 10-ти октомсри, но датата не е толкова важна, колкото метеорологичните условия. Хубаво е предварително да е наваляло добре и да се изчака 3-4 дни след дъжда.

 • веско вълчев says:

  как се сее на ръка – в смисъл една шепа каква площ трябва да покрива
  как трябва да бъде обработена почвата – изорана , изорана и фрезирана
  и необходимо ли е обработка след засяването
  съжалявам за „смешните“ въпроси но съм пълен профан в земеделието

  • Въпросите ти въобще не са смешни. Ние сме ги задавали същите, когато започнахме.

   Трудно ще е да ти обясня как се сее на ръка, това трябва да се покаже. Почвата трябва да бъде предварително изорана и дискована. След това се разхвърлят семената ,като хващаш в една шепа и хвърляш пред теб така, че зрънцата да падат все едно вали дъжд, но да не са много гъсто. После правиш две крачки и отново повтарящ същото, така че семената от следващата шепа да паднат точно пред тези от предходната. Когато се сее на ръка, след това е необходимо да се мине съвсем леко с дискова брана, за да се зарови семето, но трябва да се внимава да не отидат семената твърде дълбоко.

   Това е всичко!

 • Ралица says:

  Здравейте!
  Какви бяха резултатите в крайна сметка от пролетното засаждане, любопитно ли е да разбера? Че есента късно се сетих и сега напролет мисля да опитам

  • В крайна сметка се получи, но зърното става единствено за семе, тъй като не наедря достатъчно идобивът беше доста нисък. Ако все пак решите да опитате, съветът ми е да го засадите възможно по-рано, примерно някъде в началото или средата на март.

 • Мартин says:

  Мислех да се пробвам с три декара лимец, но май, ме разколебахте…При спелтата същото ли се очаква/имам предвид добива при пролетното засаждане?
  Благодаря

  • Не трябва да се разколебаваш, а давай смело. Това, че при нас не се е получило добре, не означава, че при тяб няма да се получи. Имай предвид, че ние закъсняхме миналата година с пролетната сеитба, което също може да е причина за лошия успех. Все пак имай предвид, че от засети 20кг. на декар, изкарахме поне 120, което въобще не е лошо, ако зърното се ползва са следваща сеитба.

   Относно спелтата не съм запознат в детайли, тъй като за момента не сме отглеждали. не пречи да опиташ с няколко квадрата и да провериш.

 • Мартин says:

  Мерси за подкрепата…Действам

 • Мартин says:

  Остава сега да намеря и подходящи семена. Ако някой има възможност, да помага…

  • За съжаление ние засяхме всичкия лимец, който имахме. Оставили сме си само около 50кг олющен за лична консумация.

 • Мартин says:

  Ще намеря…:)

 • Станислав says:

  Здравейте имам един спешен въпрос. Понеже купих семена за посев ( лимец ) но по лични причини не можах да го засея през есента, та въпроса ми е мога ли да запазя семената за другата есен и как да ги съхраня. Не искам да правя пролетна сеитба заради опита които споделихте. Моля препратете ми отговор и на личната поща.

  • Здравей Станислав,

   това, че ние не сме сполучили с пролетното засаждане, не означава, че при други не се получава. Ние просто сме споделили личния ни опит.

   Колкото до зърното, което си купил, ако то е с обвивките си, а не е олющено, можеш да го запазиш безпроблемно до есента. Добре е да е на сухо място, но да не е плътно затворено.

 • Станислав says:

  Благодаря много, аз купих качествено семе за посев и една малка част ще използвам тази пролет ( в следващите дни ) хем и аз да направя опит как е пролетното засаждане при нас ( Трявна , предбалкан ) но главната част ще запазя за есента. Ще правим и обредна жътва така че ще сея.

 • .plamen 03 13 says:

  zdraveite za prav pat se vkliochvam interesno mi e molq za poveche informaciq

 • Красимир says:

  Здравейте, бих желал да си закупя семена лимец за посев. Ако някой може да ме насочи откъде мога да си купя ще бъде страхотно. Благодаря предварително!

 • георгиев says:

  здравейте..
  заинтересувах се от тези работи но нямам никъкъв опит от дори и елементарно земеделие но бих искал да опитам . виждам че трябва да изчакам есента.. ще изчакам но къде мога да науча повече за това земеделие….
  БЛАГОДАРЯ

  • Здравейте,

   коато стартирахме и ние нямахме никакъв опит, но той се трупа с времето. Лично аз не спирам да търся за всичко, което ме интересува в биоземеделиета, а за щастие живеем с 21-ви век и в интернет има всичко. Съветът ми е да търсиш информация за конкретни култури, които те интересуват и да започнеш да ги отглеждаш, макар и на съвсем малки площи.

 • Юлиан says:

  Може ли, да се засее олющен лимец?

  • По принцип не е никакъв проблем да го засеете, но имайте на предвид, че качеството на зърното в последствие може да е по-лошо. Миналата година направих такъв опит върху съвсем малко площ в градината (1кв.м.) и резултатът въобще не беше добър. Имайте предвид, че обвивките предпазват зърното от множество вредители и болести.

Следвайте ни