Търсене
Реклама

поникнал лимец

На хората, занимаващи се с биоземеделие, едва ли им е чужда думата „лимец“, но за останалите все пак ще поясня, че става въпрос за най-древното жито, което има доказателства, че съществува от 10 000 години, но всъщност най-вероятно е на Земята от много по-рано.

Лимецът е първата култура, с която стартирахме, като причината да се спрем на нея е нейната непретенциозност и лесно отглеждане. Все пак до момента никога не бяхме се занимавали със селско стопанство, а изведнъж започнахме да практикувам биоземеделие.

Оказа се, че нещата не са толкова прости, като причината не е в лимеца, а в организирането на мероприятията и най-вече в осигуряването на трактор за изораване и дисковане, както и на сеялка за сеене. С малко трудности, тракторът беше осигурен и бившата поляна доби вид на нива, макар изораването да бе само на 5-15см., тъй като почвата беше много суха. След дисковането обаче, което беше извършено в двете посоки, дори не си личеше, че на места е изорано много плитко.

Истинското приключение започна, когато трябваше да засеем лимеца, като ни препоръчаха това да стане в периода 1-15 октомври. Проблемът беше, че 2011-та беше доста суха година, а преди засяване непременно трябваше да е валяло обилно. И ето, че в края на септември заваля доста добър дъжд и ние бързо тръгнахме да търсим сеялка, но явно не бяхме единствените, а тъй като площта ни беше малка, с приоритет бяха хората с големи площи. И така минаха 5-6 дни, а почвата отново стана като бетон.

Притесненията ни станаха сериозни, когато мина 10 октомври и нямаше надежди за дъжд. Според синоптиците, се очакваха слаби превалявания, но за наш късмет, в Кюстендилско валя цели 2 дни обилно. И ето, че отново тръгнахме да осигуряваме сеялка и успяхме или поне си мислехме, че е така. Уговорихме конкретен ден за сеене и смятахме, че всичко ще е наред, докато не казахме на тракториста, че трябва да се свалят ботушите на сеялката, защото в противен случай те ще се запушат от осилите на лимеца и ще имаме празни редове. Отговорът беше – „Аз ботуши няма да свалям“, а резултатът – пак останахме без сеялка.

Следващ дъжд обаче не можехме да чакаме и трябваше да действаме, а решението дойде от един селянин, който ни даде съвет да го засеем на ръка, а той ще зарови зърната с малък трактор и дискова брана. И така на 15-ти октомври, засяхме успешно около 3 декара лимец на мой парцел и още около 5 декара на моят приятел. Това беше един от най-хубавите дни през цялата 2011 година. Усещането да разпръскваш със собствените си ръце лимеца е неповторимо и дори решихме, че и тази година ще го засеем така, макар и площите да бъдат многократно по-големи и да ни отнеме много повече време.

Резултатът от свършеното ще стане ясен чак през лятото, като непременно ще пиша по този повод. На снимката виждате поникналия лимец, а датата е 18-ти декември.

20 коментара за “Просто лимец”

 • Иван says:

  Изглежда страхотно на снимката. Дано реколтата е добра.

 • Лилия says:

  Да бъде! Да е благословен трудът ви с добра и изобилна реколта!

 • Благодаря за добрите пожелания. Живи и здрави да сте!

 • Светослав says:

  Здравей,радвам се на ентусиазма ти.Мисля и аз да опитам тази година.Моля дай координати за връзка

 • Надя says:

  Един познат реши да зася през есента около половин декар с лимец и сега с нетърпение очаквам да видя какви ще с адобивите му. Ако са добри и наистина се гледа толкова лесно, идната есен и аз ще засея.

  • Стайкова says:

   Вчера /няма нищо/случайно ми дадахо около килограм и смятам до го засея, чух че може да се сее и напролет, и ще споделя

   • Ние също сяхме преди десетина дни и в момента чакаме да поникне. Ако не е тайна в кой районна България ще сеете?

 • Milka Dimova says:

  Zdraveite,nachinanieto s koeto ste se zahvanali e izklou4itelno interesno.Iskreno se nadqvam tazi godina vashiqt trud da dade zaslujeni plodove.
  Studentka sym v Universiteta po HRANITELNI TEHNOLOGII , SPEC Tehn.na zyrnoto i hlqba i s interes shte sledq vashata rabota

 • Димитрий says:

  Здравейте,жътвата наближава.Как ще жънете лимеца?- ръчно или механизирано?Дай Боже добра реколта и добро време да го приберете нормално.Бог да ви помага.

 • Стайкова says:

  Лехата,която посях е в двора ми и външната част се полива покрай другите култури. И сега в средата е узряло а покроя не. Ще го жъна на ръка, защото е малко, но не знам ритуал.

 • Стайкова says:

  Лехата,която посях е в двора ми и външната част се полива покрай другите култури. И сега в средата е узряло а покроя не. Ще го жъна на ръка, защото е малко, но не знам ритуал.
  Пропуснах да споделя че го посях на 07 април

  • Вероятно причината е точно във водата, но имайте предвид, че трябва да го жунете напълно узял. Ако има неузрели семена, те могат да загният и да опропастят и здрави. Относно ритуалите и ние не сме мног онаясно, но в интернет може да се поровите по темата.

 • borjna says:

  Моят съпруг вече трета година сее лимец.Предната година 100 декара,а тази само 20 понеже търсене няма.Много ми е забавно кото чета в интернет за няколкото декара засети от разни интусиасти

  • Здравейте Боряна,

   странно ми е как не сте успели да намерите пазар особено миналата година, когато търсенето на лимец в България беше огромно. Лично към нас имаше запитване за големи количества, но ние просто ги нямахме.

   Може ли да дадете повече информация затова къде сте се опитвали да продавате и на каква цена? Също така ще ми е интересно какъв е лимеца и колко е добивът от декар.

 • Ивансамоков says:

  Здравейте!Аз съм агроном занимавам се и със зърноприбираща техника и почвообработки.Интересна ми е темата питайте ако мога и аз ще помагам с каквото мога. Може да ме търсите на 0887246928 все ще обмениме ценнаинформация.

 • Изит says:

  Здравейте!Темата е много интересна!Какви са резултатите??
  Имам няколко въпроса,от къде и на каква цена си купувате семена за посев?
  И какъв сертификат е нужен за да се продава готовия лимец?

  Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Изит

  • Семената си ги възпроизвеждаме ние. Не са необходими сертификати все още, тъй като тази култура не фогурира в официалната сортова листа на България. Сертификат е нужен за био, като ние в момента сме в преход. За да го имате трябва да сключите договор с регистриран котролиращ орган.

Вашият коментар

Следвайте ни