Търсене
Реклама

Децата от десет детски градини в София ще отглеждат сами в двора биозеленчуци по проект на фондация  „Заедно“. Всичко необходимо – сглобяеми сандъчета, пръст, семена, хумус, материали и инструменти, се осигурява от  фондацията, каза за БТА нейният представител Мария Димитрова.

Биоградинките са изключително популярни по света като практика за екологично образование. У нас през миналата година е реализиран един проект в столицата – в ЦДГ 93 „Славейче“, намираща се в квартал „Лозенец“.

Опитът показва, че за целта са нужни минимум 20-30 квадратни метра от двора, за да могат децата да се разминават между лехичките. Финансовите средства не могат да заместят желанието, усилията и времето на родителите, фокусирани върху нещо като вкусната градинка, отбеляза Димитрова.

Идеята е да се работи с тях и децата, а не проектът да се осъществява изолирано в  детската градина, подчерта Димитрова. Десетина родители – ентусиасти ще трябва да помогнат с труд и да отделят няколко  уикенда, в които с работни дрехи да се включат в инициативата.

Те ще трябва да сглобят сандъчетата, да ги напълнят с пръст и да окопават, когато е нужно. Децата участват в проекта от самото начало – планират градинката, рисуват как ще изглежда и какви зеленчуци ще има в нея, получават семена, които трябва да превърнат в  разсад вкъщи, засаждат зеленчуците, наблюдават растежа им и ги  поливат.

Оказва се, че това е идеалният инструмент за учене с преживяване, каза още Димитрова, позовавайки се на миналогодишния си опит. С децата учихме не само как се отглеждат растенията, но и математика – като броихме листенцата и  цветенцата, сетивни дисциплини – като разпознавахме форми и цветове, фина моторика – като носихме кофичките с вода за поливане и буквите, за да маркираме видовете зеленчуци, добави тя. Като постижение организаторите отчитат и факта, че от  поливане на „моите зеленчуци“, децата са преминали към грижи за  „нашата градинка“.

Целта е те да преживяват нещата, да могат да докосват растенията и в грижата за тях да се запознават с принципите на биоземеделието, обобщава Димитрова.  За да кандидатстват по проекта, детските  градини трябва да бъдат държавни, да разполагат с хубав двор, да имат позитивен екип и директор, „отворен“ за алтернативните  форми на екообразование, каза Димитрова.

Ако отговарят на  условията и имат желание да осъществят проекта на своя  територия, техен представител трябва да се свърже с  организаторите на интернет адрес www.zaedno.net или  www.gradinka.zaedno.net до края на деня. Желаещите детски градини ще бъдат посетени от представители на фондацията.

След попълването на списък с  въпроси, екипът на градината ще научи какво се очаква от него.  Директорът ще трябва да представи мотивацията си в половин страница, както и график за дейностите около поддържането на биоградинката. С избраните десет детски градини работата ще  започне веднага.

Един коментар за “Столични малчугани ще отглеждат био зеленчуци”

Вашият коментар

Следвайте ни